Skip to content


2024 Yılında Temiz Enerji Yatırımlarında Çin’in Rakipsiz Dominasyonu

Temiz enerji alanında Avrupa’nın ABD’yi geride bırakması bekleniyor. Ancak, hiçbir bölge Çin’in yatırımlarına yetişemiyor.
Less than 1 minute Minutes

2024 yılında temiz enerji alanında Avrupa’nın ABD’yi geride bırakması bekleniyor. Ancak, hiçbir bölge Çin’in yatırımlarına yetişemiyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yeni araştırmasına göre, temiz enerji teknolojisi finansmanı 2024’te 2 trilyon dolara ulaşacak. Bu rakam, fosil yakıtlara yapılan yatırımların neredeyse iki katı.

Yenilenebilir enerji kaynakları, elektrikli araçlar ve nükleer enerji, yatırım çeken başlıca alanlar. Ancak, her bölgenin yatırımları eşit dağıtmadığı görülüyor.

Çin, bu alanda açık bir lider olarak öne çıkıyor. IEA’ya göre, ülke güneş enerjisi, lityum piller ve elektrikli araçlara olan güçlü iç talep sayesinde bu yıl 675 milyar dolar harcamayı planlıyor.

Avrupa, 370 milyar dolarlık temiz enerji yatırımı ile ikinci sırada yer alıyor ve ABD’yi 315 milyar dolarla geride bırakıyor.

Küresel Temiz Enerji Yatırımlarında Eşitsizlikler

Çin, Avrupa ve ABD, küresel temiz enerji yatırımının üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor. Ancak, bu finansal güç merkezlerinin dışında sermaye çok daha az serbestçe akıyor.

Çin dışındaki yükselen ve gelişen ekonomilerde harcamalar düşük kalıyor. Toplamda, küresel temiz enerji yatırımının yalnızca %15’ini oluşturuyorlar.

IEA, yüksek sermaye maliyetlerinin temiz teknoloji projelerini engellediği konusunda uyarıyor. Fosil yakıtlar hala büyük yatırımlar çekiyor. IEA’ya göre, küresel petrol ve doğalgaz yatırımlarının 2024’te yüzde 7 artarak 570 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ajans, geçen yıl da benzer bir artış gözlemledi. Bu durum, temiz enerjiye geçişin hala önemli engellerle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Avrupa ve ABD Nasıl Geride Kalıyor?

HIZLI İPUCU

Sizde kendi içeriklerinizi yüklemeye ne dersiniz? Tüm dünyaya kendi içeriklerinizi tanıtmanın iyi bir fırsatı. Bunu en iyi şekilde değerlendirmeye ne dersin?

Bugün popüler

Sıra Sizde

Düşüncelerinizi ve Yorumlarınızı bekliyorum ⇓

Buy Me A Coffee

Sizin için tavsiye edilen Güncelle tıkla (Temmuz 22, 2024)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sizde İçeriklerinizi Paylaşın

Yeni Takipçilere Ulaşın

En yeni bilgiler ve gelişmeler